Suriye'nin yeniden imarı yıllar alacak

Yaşam (AA) - Anadolu Ajansı | 17.12.2024 - 13:15, Güncelleme: 17.12.2024 - 17:05
 

Suriye'nin yeniden imarı yıllar alacak

Suriye'de 13 yılın ardından yeni bir döneme girilirken ülkenin yeniden imarının yıllar sürebileceği belirtiliyor.

Suriye'de kısa sürede iç savaşa dönüşen olayların üzerinden yaklaşık 13 yıl geçti. 2011'de Beşar Esed yönetimine yönelik başlayan protestoların zaman içinde iç savaşa dönüşmesiyle birlikte milyonlarca insan yerini yurdunu terk etti. İç savaş ülkede yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne yol açtı. Başkent Şam, Halep, Humus gibi büyük kentler de dahil olmak üzere birçok bölge harabeye döndü. Ülke sadece inşaat olarak değil, enerji altyapısı yani elektrik, internet ve iletişim alanlarında da büyük darbeler aldı. Muhalifler tarafından terk edilen evler, rejim güçleri tarafından yakıldı, yıkıldı, harabeye çevrildi. Devrimin ardından yaşadığı topraklara dönen aileler, evlerini bıraktıkları gibi bulamadı. Birleşmiş Milletler (BM) ve çeşitli uluslararası kuruluşların raporlarına göre Suriye’nin yeniden inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşabilir. Savaşın getirdiği büyük yıkımı Suriye'nin tek başına karşılaması mümkün gözükmüyor. Uluslararası toplumdan da Suriye'nin yeniden inşası için şimdilik bir destek sözü verilmedi. Ülkede istikrarın sağlanmaya başlamasıyla birlikte siyasi ve askeri katkıların olacağı belirtiliyor. Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısındaki bölgelerde inşa ve onarım çalışmalarını sürdürüyor. Ancak büyük yıkıma uğramış ülkede yeniden inşa çalışmalarının kısa sürede bitmeyeceği tahmin ediliyor. 
Suriye'de 13 yılın ardından yeni bir döneme girilirken ülkenin yeniden imarının yıllar sürebileceği belirtiliyor.

Suriye'de kısa sürede iç savaşa dönüşen olayların üzerinden yaklaşık 13 yıl geçti.

2011'de Beşar Esed yönetimine yönelik başlayan protestoların zaman içinde iç savaşa dönüşmesiyle birlikte milyonlarca insan yerini yurdunu terk etti.

İç savaş ülkede yaklaşık 1 milyon insanın ölümüne yol açtı.

Başkent Şam, Halep, Humus gibi büyük kentler de dahil olmak üzere birçok bölge harabeye döndü.

Ülke sadece inşaat olarak değil, enerji altyapısı yani elektrik, internet ve iletişim alanlarında da büyük darbeler aldı.

Muhalifler tarafından terk edilen evler, rejim güçleri tarafından yakıldı, yıkıldı, harabeye çevrildi.

Devrimin ardından yaşadığı topraklara dönen aileler, evlerini bıraktıkları gibi bulamadı.

Birleşmiş Milletler (BM) ve çeşitli uluslararası kuruluşların raporlarına göre Suriye’nin yeniden inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşabilir.

Savaşın getirdiği büyük yıkımı Suriye'nin tek başına karşılaması mümkün gözükmüyor.

Uluslararası toplumdan da Suriye'nin yeniden inşası için şimdilik bir destek sözü verilmedi. Ülkede istikrarın sağlanmaya başlamasıyla birlikte siyasi ve askeri katkıların olacağı belirtiliyor.

Türkiye, Suriye'nin kuzeyinde Fırat Nehri'nin batısındaki bölgelerde inşa ve onarım çalışmalarını sürdürüyor.

Ancak büyük yıkıma uğramış ülkede yeniden inşa çalışmalarının kısa sürede bitmeyeceği tahmin ediliyor. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve saltkaradeniz.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.