Giresun'da Mezbahalarda Etiketleme Cihazları Modernize Edildi
Konuyla ilgili açıklama yapan Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, il genelinde dokuz onaylı mezbahanın bulunduğunu belirtti. Giresun’un Doğu Karadeniz illeri arasında en fazla ruhsatlı mezbahaya sahip il konumunda olduğunu vurgulayan Angın, mezbaha altyapısının tamamlanmasının ardından, 2022 yılı Eylül ayı itibariyle kaçak hayvan kesimlerine karşı kapsamlı bir mücadele seferberliği başlattıklarını ifade etti.
Üç Aşamalı Mücadele Planı
Angın, başlatılan seferberliğin üç aşamada yürütüldüğünü belirtti. İlk aşamada, mezbahası olmayan ilçelerin, mezbahası olan ilçelerden yararlanabilmesi amacıyla belediyeler arasında iş birliği protokolleri imzalandı. İkinci aşamada ise kasap, market ve lokanta gibi hedef kitleye kaçak kesimin yasak olduğu, bu tür kesimlerin idari ve adli yaptırımlara tabi tutulacağı yönünde birebir eğitimler verildi. Üçüncü aşamada ise bu işletmelerin denetimlerine başlandı.
İzlenebilirlikte Yeni Dönem
Et üretiminde en önemli hususlardan birinin sağlık işareti (et mührü) ve geriye dönük izlenebilirlik olduğunu vurgulayan Angın, “Tüm mezbaha işletmecileriyle bir araya gelerek karkas etiketleme cihazlarının yönetmeliğe uygun hale getirilmesini istedik. Yeni cihazlar mezbahalara kurularak aktif hale getirildi. Artık karkasın hangi yetiştiriciye ve hayvana ait olduğunu dahi etiketlerden öğrenebiliyoruz” dedi.
Yeni etiketlerde mezbaha onay numarası, karkas ağırlığı, kesim tarihi, kasap bilgisi ve en önemlisi hayvana ait kulak küpe numarası yer alıyor. Tüketiciler, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın “TarımCebimde” mobil uygulaması aracılığıyla bu küpe numarasını sorgulayarak satın aldıkları etin hangi yetiştiricinin hangi hayvanına ait olduğunu öğrenebiliyor.
Bu yenilikle birlikte, tüketici sağlığı ve gıda güvenliği konusunda önemli bir adım daha atılmış oldu.