Ordu'da 2 Bin 300 Yıllık Kale'nin Altına Dinamit Koydular... Yoksa kalenin altında altın mı arıyorlar!
Ordu Olay Gazetesi’nin haberine göre, “Ordu Kurul Kalesi'nde, 2010'da başlatılan arkeolojik kazı çalışmaları sürüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının Ordu Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle yürüttüğü kazı çalışmalarında, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt başkanlığında 6'sı arkeolog 21 kişi görev alıyor.
Kazılarda bugüne kadar 6. Mithridates dönemine ait 2 bin 100 yıllık Ana Tanrıça Kibele heykeliyle yaklaşık 4 bin 500 parça tarihi eser bulundu.
Karadeniz Bölgesi'nin ilk arkeolojik kazılarının yapıldığı tarihi kalenin altında yer alan taş ocağı ise tepkilere rağmen faaliyetlerini sürdürdü.
Ordu'da çevreci kimliğiyle tanınan Aktivist Enis Ayar, Kurul Kalesi'nin altındaki taş ocağının büyük bir tehdit oluşturduğunu belirterek geçen eylül ayında Vali Muammer Erol ile ODÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Baş’a mektup yazdı.
Ayar yazdığı mektupta şu ifadelere yer verdi; "Kalenin ırmağa bakan yüzünde açılan taş ocağı (Kurul Kalesi Arkeolojik Sit Alanı’ sınırında) hem kaleyi heyelan tehlikesiyle karşı karşıya bırakmakta hem de bilirkişilerin de dikkat çektiği gibi kaya mezarların ve doğal dokunun bozulmasına neden olmaktadır. Tarihi kalenin tehlike altında olmasına, 2017 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın itirazı ile Danıştay’ın, Ordu İdare Mahkemesi’nin daha önce taşocağı açılmasını uygun bulan kararını iptal etmesine ve yasal dayanaktan yoksun kalmasına rağmen taşocağının hâlâ faaliyetine devam ediyor olması düşündürücüdür. Diğer düşündürücü olan ise, Ordu Müzesi ve asıl karşı çıkması gereken Kurul Kalesi Bilimsel kazı heyetinin taşocağıyla ilgili hiçbir girişimde bulunmamasıdır. Yaşlı yüreğimin, tarihi kalenin eteklerini dümdüz eden taş ocağının patlattığı dinamitlere daha fazla dayanamadığını bilmenizi istiyorum"