BBC Giresun’da Fındık'la İlgili Bir Röportaj Gerçekleştirdi!
Aromalı kahve veya tatlı tutkunları, dünyadaki fındıkların çoğunun yüzyıllardır kadınların yetiştirdiği Türkiye'deki bir sahil dağlarından geldiğini bilmiyor olabilir.
Kuzeydoğu Türkiye'de Karadeniz'e bakan Pontus sıradağlarının yamaçlarında bulunan antik Giresun şehri, muhteşem kıyı manzaraları ve etkileyici engebeli dağlarıyla bilinir. Ancak her şeyden çok fındıklarıyla bilinir.
Dünya fındıklarının %72'sinden fazlası Türkiye’den, yaklaşık %60'ı ise Giresun'un bulunduğu Doğu Karadeniz bölgesinden geliyor. Fındık çiftçiliği geleneği burada binlerce yıl öncesine dayanıyor. Antik Yunan'ın sözde "tarihin babası" Herodot, MÖ 5. yüzyılda Türkiye'nin fındık bereketinden bile bahsetmişti. 1400'lerden beri Giresun ve çevresindeki Doğu Karadeniz bölgesinden gelen fındıklar Avrupa'ya ve ötesine ithal ediliyor.
BBC'nin Discovering the World's Table adlı programı, bu tatlı yemişin kaynağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için Türkiye'yi araştırdı.
Örneğin bir fındık partisi Nutella kavanozuna girmeden önce, Türkiye gibi yerlerde yetiştirilir. Giresun'da fındıklar tarihsel olarak kadınlar tarafından yetiştirilirdi ve bugün kadınlar fındık ürünlerinin üretimini ve satışını da devralmaya başlıyor, örneğin bir dizi çikolata ürünü. Geçmişte fındıklar genellikle denizaşırı ülkelere ihraç ediliyordu ve ardından çikolata barları ve ezmeler gibi şeyler şeklinde Türkiye'ye geri satılıyordu. Ancak, yerel fındık endüstrisinde derin kökleri olan üç kız kardeş tarafından işletilen Home of the Hazelnut gibi işletmeler bunu değiştirmeye başlıyor.
Şirketin sahiplerinden ve kurucu ortaklarından biri olan Sayari Sungur, Discovering the World's Table sunucusu Nick Kwek'e "Bu bölgede fındık ürünlerinin %80'i kadınlar tarafından işleniyor" diyor. "Bu fındıklara hem tarlada hem de bahçede en iyi şekilde bakanlar her zaman kadınlardır. Bu yüzden şimdi bu kadınların hem yetiştirici hem de karar verici olmasını istiyoruz."
Ev Sahibiyle Tanışın
Nick Kwek, bir TV sunucusu, yönetmen, yapımcı, teknoloji ve yemek gazetecisidir ve BBC Seyahat Şovu'nun sık sık sunuculuğunu yapmaktadır.
Home of the Hazelnut, dokuz yıl önce piyasaya sürüldüğünden beri Giresun'un kadim geleneğini korurken aynı zamanda yeni nesil yerel kadınlar için bir örnek teşkil ediyor. Sungur, ailesinin başarısıyla ve bölgedeki diğer kadınlara kendi işletmelerini kurmaları için ilham vermesiyle gurur duyuyor. BBC'ye verdiği demeçte, "Artık birçok kadın bu ürünün ne kadar değerli olduğunu görmeye başladığına göre, çok daha fazlası onu üretmeye ve sahiplenmeye başlıyor. Bence bu olağanüstü," dedi.
Türkiye'nin fındık endüstrisi hala patlama yaşıyor olsa da ufukta sorunlar var. Dünyanın birçok yerinde olduğu gibi, ülkenin fındık ağaçları ve çalıları yetiştirme yeteneği çevresel faktörlerden dolayı tehdit altında. Değişen iklim buradaki mahsulü etkiliyor, daha fazla neme ve zararlıların akınına yol açıyor - ikisi de fındık bitkilerini bodurlaştırıp öldürebiliyor.
"[İklim değiştikçe], son üç veya dört yılda yeni zararlılar geliyor," diye açıkladı Giresun bölgesinde büyüyen bir bitki koruma bilimcisi ve fındık çiftçisi olan Dr. Sebahat Ozman-Sullivan. "Kontrol altına alınması büyük bir sorun çünkü birçok bitkiyle besleniyor. Ayrıca, yüksek nem varsa küf hastalığına yakalanıyoruz," diye ekledi ve fındıkların genellikle daha kuru iklimlerde geliştiğini açıkladı.
Bu Küçük Kasaba Dünyanın Fındık Başkentidir
Ozman-Sullivan, zararlı istilasını azaltmak için yapılan yerel girişimlerin yarardan çok zarar getirebileceğinden endişe ediyor: "İnsanlar böcek ilacı kullanıyor [ama]... bu iyi değil çünkü toprakta yaşayan çok sayıda mikroorganizma var ve onları canlı tutmak zorundayız."
Giresun'daki fındık çiftçileri, eşsiz dağ-deniz ekosistemlerinden gelen bereketle gurur duyuyor. Ve Ozman-Sullivan gibi birçoğu, onu ve geleneklerini gelecek nesiller için korumaya kararlı. "Bu güzel coğrafyada fındık yetiştirmeye devam etmek istiyoruz" dedi.